tesr
Asociația Grupul de Acțiune Locală „Valea Teleajenului” este un parteneriat public-privat format din 29 de parteneri din 6 comune din centrul județului Prahova și un 1 oraș: Lipănești, Măgurele, Dumbrăvești, Gura Vitioarei, Gornet, Băltești și orașul Plopeni.
Strategia locală pentru Asociația Grupul de Acțiune Locală „Valea Teleajenului” pornește în primul rând de la necesitatea tot mai stringentă de a pune la dispoziţia factorilor interesaţi în progresul economico-social al localităţilor componente, o gândire unitară cu privire la căile necesare de urmat, creând premizele apariţiei unui efect sinergic, benefic pentru asigurarea unei dezvoltări armonioase şi durabile.
Spațiul rural românesc se confruntă cu numeroase carențe, acestea reprezentând și motivul pentru disparitățile între urban și rural prin prisma tuturor componentelor sale: economie rurală, potențialul demografic, sănătate, școală, cultură, etc.
Pentru reducerea acestor disparități Grupul de Acțiune Locală „Valea Teleajenului”, a elaborat o strategie locală pentru teritoriul acoperit, având ca punct de plecare nevoile identificate la nivel local și prioritățile specifice teritoriului. Măsurile propuse în strategie includ acțiuni inovative și aduc plus valoare teritoriului prin rezultatele propuse: produse de calitate, diversificate și cu valoare adăugată ridicată; servicii de calitate superioară; modele îmbunătățite alte sistemul de management al afacerilor; schimbare socială; utilizarea energiei din surse regenerabile; orientare spre piețe locale; promovarea tehnologiilor și ideilor inovatoare; incluziune socială.
Dezvoltarea economică, dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor locale sunt elementele esențiale în cadrul procesului de dezvoltarea locală. Potențialul de dezvoltare al teritoriului GAL Valea Telejeanului va fi cu atât mai mare cu cât infrastructura este mai dezvoltată. De asemenea, creșterea economică exercită o presiune asupra infrastructurii existente și determină o nevoie mai accentuată de dezvoltare a acesteia. Obiectivul pe termen lung al acestei strategii este de a contribui la transformarea acestui teritoriu într-o zonă cu caracter distinct şi cu o economie viabilă, capabilă să ofere locuitorilor condiţii de trai mai bune, într-un mediu curat şi sănătos.
Principiile care au stat la baza elaborării acestei strategii au vizat în primul rând implicarea și consultarea comunităţii, transparenţa, obiectivitatea şi sustenabilitatea acțiunilor prezente și viitoare ce vor fi derulate pentru dezvoltarea acestor comunități. Pentru a asigura cu succes realizarea obiectivelor propuse, proiectul de față va fi însoţit, la nivelul administraţiei publice, de un management riguros, capabil să identifice toate oportunităţile pentru beneficiul comunităţii. Implementarea strategiei presupune cooperare între toţi factorii responsabili locali, respectiv administraţia publică locală, agenţi economici, organizaţii neguvernamentale şi societatea civilă.
Strategia de dezvoltare locală este în concordanță cu obiectivele LEADER, iar instrumentele oferite prin acest program, vor contribui la soluționarea problemelor și nevoilor identificate în teritoriului:
- Lipsa veniturilor generate de un loc de muncă reprezintă factorul principal de sărăcie în gospodăriile în care trăiesc tinerii. În lipsa oportunităților tinerii aleg să migreze către oraș sau spre Vestul Europei;
- Scăderea și îmbâtrânirea populaței din teritoriul GAL Valea Telejeanului, ponderea tinerilor din mediul rural mai redusă față de cel urban;
- Potențial de dezvoltare economic, agricol, turistic important, dar insuficient utilizat;
- Pondere redusă a activităților non-agricole, respectiv întreprinderi care își desfășoară activitatea în industrie, turism, servicii, comerț;
- Gradul scăzut de participare a fermierilor pe piață;
- Grad de asociere și cooperare redus la nivelul teritoriul GAL Valea Teleajenului;
- Lipsa investițiilor pentru dezvoltarea afacerilor, lipsa experienței privind accesarea fondurilor europene;
- Nivel scăzut de instruire și participare la programe de formare profesională;
- Acces limitat la piața muncii pentru minoritatea romă, risc de sărăcie și excluziune socială;
- Infrastructura de bază, educațională și socială insuficient dezvoltată, necesită în continuare investiții pentru a avea acoperire pe întreg teritoriul GAL Valea Teleajenului.
Obiectivele propuse, precum şi măsurile destinate a genera atingerea acestor obiective au făcut subiectul unui proces consistent de consultare publică, în vederea realizării unui nivel cât mai ridicat de consens. În cadrul procesului de consultare s-a urmărit obţinerea unui feed-back din partea organizaţiilor publice şi private, societății civile din teritoriul GAL Valea Telejeanului. Principalele obiective, direcții și responsabilităţi identificate în ceea ce priveşte dezvoltarea teritoriului GAL Valea Teleajenului sunt: îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural, sprijinirea fermelor mici și tinerilor fermieri; creşterea calităţii vieţii şi diversificarea activităţilor economice din spaţiul rural; îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, sociale şi economice, având ca obiectiv crearea unui mediu atractiv şi motivant pentru toate segmentele de populaţie care trăiesc aici şi încurajarea menţinerii tineretului în regiune; îmbunătățirea incluziunii sociale; sporirea atractivităţii economice a zonei teritoriale “Valea Teleajenului” şi susţinerea serviciilor precum şi prelucrarea produselor regiunii şi promovarea acestora.
GAL Valea Telejeanului intenționează să dezvolte acțiuni de cooperare prin intermediul sub-masurii 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupului de Acțiune Locală”. Importanța acțiunilor de cooperare este de necontestat pentru dezvoltarea locală și pentru atingerea obiectivelor propuse în cadrul strategiei. Prin cooperare, membrii GAL Valea Teleajenului și populația cuprinsă în acest teritoriu, vor avea acces la informații și idei noi, la schimburi de experiență pentru a învăța din experienta altor GAL-uri, regiuni sau țări. Toate aceste acțiuni sunt destinate sprijinirii inovației, dobândirii de noi competențe sau îmbunătățirii celor existente.